Covid-19: Biblioteken i Falkenberg informerar

Just nu är biblioteken inte en mötesplats. Biblioteken är anpassade efter att du ska kunna göra snabba ärenden. Sittplatser är borttagna och det finns inte möjlighet att använda bibliotekens datorer, kopieringsmaskin eller skanner. Alla program inomhus på biblioteken är inställda. Besök oss bara om du är frisk och tänk på att hålla avstånd.

Vi förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och följer hur frågan utvecklas. Läs också uppdaterad information från Falkenbergs kommun.

Hur påverkas biblioteken av Folkhälsomyndighetens lokala allmänna råd för Halland?

Biblioteken har ett ansvar att minimera antalet samtida besökare för att minska risken för smittspridning av covid-19. För att uppfylla det har biblioteken tagit bort alla sittplatser och alla datorer. Det finns inte möjlighet att skriva ut, kopiera eller skanna på biblioteken. Alla program inne på biblioteken är inställda.

• Inga sittplatser
  • Inga datorer
  • Ingen utskrift/kopiering/scanning
  • Inställda program

Vi uppmanar alla besökare som måste gå in på biblioteken att göra sitt ärende snabbt och sedan lämna biblioteket. Just nu är biblioteken inte en mötesplats.

Tänk på att hålla avstånd, besök bara biblioteken om du känner dig fullt frisk och använd gärna bibliotekens digitala tjänster.

Alla folkbibliotek i Halland vidtar liknande åtgärder.

Är biblioteket öppet?

Ja, biblioteken i Falkenberg är öppna men anpassade för snabba ärenden. Just nu är biblioteken inte en mötesplats.

Vi uppmanar alla besökare som måste gå in att göra sitt ärende snabbt och sedan lämna biblioteket. Om du är utanför byggnaden under bibliotekets öppettider och vill hämta eller lämna böcker utan att gå in, ring till ditt bibliotek så hjälper vi dig.

Se bibliotekens öppettider, kontaktuppgifter och hitta närmaste bibliotek.

Är det meröppet?

Nej, biblioteket kan just nu inte vara en mötesplats och därför är det inte meröppet på Vessigebro och Slöinge bibliotek. Biblioteken kan besökas för snabba ärenden under ordinarie bemannade öppettider.

Max antal besökare

Mobila biblioteken kan endast ta emot en besökare åt gången. Slöinge, Vessigebro och Ätrans bibliotek kan ta emot max fem besökare samtidigt i lokalen. Ullareds bibliotek max tio besökare.

Kommer aktiviteten jag tänkt besöka bli av?

Från och med 4 november är alla programaktiviteter på biblioteken inställda. Endast program som kan genomföras enligt Folkhälsomyndighetens råd och föreskrifter genomförs, det kan till exempel röra sig om programverksamhet utomhus eller där du deltar digitalt.

Bibliotekens programaktiviteter

Har biblioteken samma service som vanligt?

Nej, på biblioteken finns inte längre sittplatser och inga datorer att använda. Du kan inte skriva ut, kopiera eller skanna på biblioteken. Alla program inomhus på biblioteken är inställda.

• Inga sittplatser
  • Inga datorer
  • Ingen utskrift/kopiering/scanning
  • Inställda program

Kan jag lämna tillbaka det jag lånat utan att gå in på biblioteket?

Återlämningen på stadsbiblioteket finns i foajén i Argus och är öppen när Argushuset är öppet. Tänk på att hålla avstånd om det är flera personer som lämnar tillbaka samtidigt.

Du kan också ringa till ditt bibliotek när du står utanför, så kommer vi ut och hämtar dina lån. (Gäller under ordinarie öppettider.)

Take away-bokkasse

Kontakta oss om du vill beställa en take away-bokkasse.

Bibliotekspersonalen plockar ihop böcker efter dina önskemål och lånar ut dem på ditt bibliotekskort. Du eller ett ombud kan hämta din take away-bokkasse vid entrén till ditt bibliotek eller få den hemkörd. Tjänsten förutsätter att du har ett bibliotekskort.

För att låna en take away-bokkasse kontaktar du biblioteken i Falkenberg:

E-post: biblioteket@falkenberg.se

Reserverade böcker

Du som har reserverat böcker kan hämta dem utanför biblioteket genom att boka tid med oss. Var beredd att ange ditt låntagar-id som finns i reservationsmeddelandet.

Om du hämtar ut böcker till någon annan som inte kan besöka biblioteket, tänk då på att ta med den personens lånekort, fullmakt eller annat som visar att du fått tillåtelse att hämta beställd media. Tänk på att hålla avstånd för din egen och personalens säkerhet.

Du kan också få dina reserverade böcker hemkörda. Ring 0346-88 63 70 eller mejla biblioteket@falkenberg.se

Bibliotekets e-tjänster

Genom att logga in på dina sidor kan du reservera och låna om. Du kan också läsa tidningar och tidskrifter digitalt via tjänsten pressreader.

Information om bibliotekens digitala tjänster.

Borttagna förseningsavgifter

För att hjälpa till att undvika smittspridning och underlätta för bibliotekets användare har vi tagit bort förseningsavgifter fram till den 13 december.

Bibliotekens övriga åtgärder

För att förhindra smittspridning har biblioteket satt upp avståndsmarkeringar som ska hjälpa dig som besökare att hålla avstånd, både till andra besökare och personal. Vi tillhandahåller handsprit vid självutlåningsautomaterna och rengör touchytor på exempelvis skärmar regelbundet. Det är dock mycket viktigt att du som besökare tar eget ansvar för att förhindra smittspridning genom att endast besöka biblioteket om du känner dig symptomfri och respektera de uppmaningar och åtgärder som biblioteket vidtagit.

sv-se en-gb