För barnens vuxna

Information för dig som är vårdnadshavare eller pedagog

Legimus
Legimus är för dig som har svårt att läsa tryckt text. Biblioteket registrerar ett konto i Legimus som ger dig tillgång till tjänsten där kan du ladda ned böcker från MTM:s katalog Legimus, antingen till din dator eller via Legimus-appen i din mobil eller läsplatta. Välkommen in på biblioteket om du vill veta mer!

Information till specialpedagoger/lärare om Legimus.

Titta in på barnens egen sida i Legimus för att se utbudet och få boktips.


 

Språkkedjan

I samarbete med logopeder har sex olika språkväskor tagits fram. Väskorna finns att låna på biblioteken och innehåller böcker, spel och annat material som kan hjälpa föräldrar att träna språket tillsammans med sitt barn.

Språkkedjans vision är att alla barn, oavsett förutsättningar, ska få ett rikt och levande språk.


Är du nyfiken på språkväskorna, kontakta oss gärna!

 Här kan du läsa mer om Språkkedjan 

 

Stärka och stimulera barns språkutveckling

Kommunikation och språk utvecklas i samspel mellan människor.

Innan barn börjar använda språk behöver de många goda erfarenheter av samspel. De behöver positiva upplevelser av att vara tillsammans med andra och att någon svarar på deras gester och ljud. Du som är förälder är din bebis viktigaste resurs!
 

Här finns en del tips: https://samspela.com/samspela-2/

 

 

Gåvoböcker från biblioteket

Att läsa högt är något av det viktigaste du som förälder kan göra för att stötta ditt barns språkutveckling. Ni får också gemensamma upplevelser och en mysig stund tillsammans.

Biblioteken i Falkenberg delar varje år ut gåvoböcker till barn i olika åldrar: nyfödda, treåringar och sexåringar.

Alla nyfödda får De små barnens bok eller Ramsa med Bebbe. Böckerna innehåller ramsor, sånger, rim och små berättelser. Familjen får ett presentkort på BVC och kan sedan hämta ut boken på något av biblioteken i kommunen.

Vid 3-årsbesöket på BVC får barnet boken Den flygande hatten. Det är en rolig saga, berättad med bilder och helt utan text, vilket ger möjlighet att själv skapa berättelsen, oavsett språk.

Samtliga förskoleklasser bjuds in till något av biblioteken under det första läsåret och barnen får då varsin bok. Det är olika böcker varje år.

 

På sidan om Äppelhyllan finns fler tips och information om olika sätt att läsa.

Sök