Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag

Biblioteken i Falkenberg uppmärksammar Förintelsens minnesdag med ett författarbesök och utställningar. FÖRFATTARBESÖKET ÄR TYVÄRR INSTÄLLT. Nytt datum: 7 mars

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. 

 

Författarbesök 26 januari - TYVÄRR INSTÄLLT PGA SJUKDOM. Nytt datum: 7 mars

Snezana Bozinovska är journalist och uppvuxen i Borås. Med Vad dina ögon såg debuterar hon som författare.

Ester och Leon Rytz var bara barn när de tvingades till några av de mest ökända koncentrationslägren under andra världskriget, som Treblinka, Auschwitz och Bergen-Belsen. De miste allt: sina familjer, sitt land, sin ungdom. Mot alla odds lyckades de överleva avrättningar, slavarbete, sjukdomar, svår svält och till och med dödsmarschen från lägret. De kom så småningom till Sverige som flyktingar, svårt präglade av sina upplevelser. Men när de träffades i Västsverige visste de inte vad den andra gått igenom. Leon såg Ester på stan och blev blixtförälskad, utan att veta om att hon bar på samma slags trauma som han själv. Två polskjudiska ungdomar förenades i en beslutsamhet att skapa sig ett nytt liv tillsammans. Att gå vidare och leva - inte bara överleva. Ester och Leon startade eget, fick barn, barnbarn och under somrarna spenderade de mycket tid i sitt sommarhus i Falkenberg. Det här är berättelsen om paret Rytz, några av de sista rösterna från Förintelsen, som ännu kan vittna om vad deras ögon såg.

Snezana Bozinovska kommer till Dalinsalen, Argus den 26 januari kl. 18.

Begränsat antal platser. 
Boka din plats: turinfo@falkenberg.se eller 0346-88 61 01 


Foto porträttbild: Emelie Asplund

 

Om utställningen Aldrig mer! Om folkmord:

Aldrig mer! Det var den rådande andan efter andra världskriget, då omvärlden fick upp ögonen för de fruktansvärda massmord på judar, romer och andra grupper som begåtts av den nazityska regimen.

1948 antog FN den folkmordskonvention som än i dag ska förhindra folkmord och lagföra förövare. Utställningen belyser konventionens bakgrund och ger exempel på mörka skeenden i historien och vår samtid där den har tillämpats.

Utställningen är producerad av Forum för levande historia. Under vecka 4 visas den på Stadsbiblioteket i Falkenberg, våning 2.

 

Om utställningen Jag kom ensam:

Jag kom ensam handlar om de judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland under slutet av 1930-talet.

Utställningen är producerad av Forum för levande historia. Under vecka 4 visas den på biblioteken i Slöinge, Ullared, Ätran, på biblioteksbussen Ugglan samt på Stadsbiblioteket i Falkenberg, våning 2.

Språk