Äppelveckan - vad är det?

Äppelveckan - vad är det?

Äppelveckan uppmärksammar bibliotekens äppelhyllor. På äppelhyllorna hittar du olika slags media för och om barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, såväl tillfälliga som livslånga. Det finns även böcker och material som kan inspirera, tipsa och stödja dig som är anhörig. Under äppelveckan bjuder biblioteken in till olika aktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättningar och deras anhöriga. Här kan du se vad vi hittade på under äppelveckan 2022.

Veckan startade i Kuben, Stadshuset. Där var det vernissage med elever från grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Det bjöds på bubblig dricka och snacks och vi fick se många härliga, kreativa skapelser. Utställningen pågick hela veckan.

I Argussalen föreläste Anna Pella. Anna Pella har skrivit böckerna Väntesorg (Libris 2022) och När du ler stannar tiden (Libris 2017) där hon berättar om hur det är att bli förälder till ett barn med en svår hjärnskada. Från sin egen familj har hon hittat inspiration till barnboksserien Funkisfamiljen. Vi fick ta del av den gripande föreläsningen Väntesorg, med ämnen som: Hur förhåller man sig till ovissheten om hur länge ens barn ska leva?
Vad blir viktigt när vi inte vet hur länge livet varar? Föreläsningen filmades och textades och kunde ses i efterhand.

Kulturskolans lärare deltog med föreställningen Vilse i sagoskogen. Det var en mysig musiksagostund i Sagogrottan för barn 3-6 år.

I Verkstaden fick lite äldre barn prova på att tova med fötterna. Det var stickdesignern Katarina Segerbrand som höll i aktiviteten Ull för alla sinnen med uppmaningen ”Du sätter ner fötterna i det varma vattnet och börjar trampa!”

På fredagens Minihäng med minigäng fick vi besök av logopeden Hanna Hedlund som berättade och svarade på frågor om barns språkutveckling och Tecken som stöd.

Veckan avslutades festligt med teckensångföreställningen "Tillsammans" av och med Kerstin Axelsson och Margaretha Evmark. Tillsammans sjöng och tecknade vi sånger om kompisar, vänskap, djur och om höstens vackra tid!

Äppelveckan återkommer vecka 42 2023. Håll utkik efter årets innehåll!

Språk